woensdag 11 mei

Nederlandse kinderen bereiken op social media

Maar liefst 70% van alle 9- tot 12-jarigen in Nederland heeft een persoonlijke pagina op een sociale netwerksite. Dat is het hoogste aantal in Europa. De Franse kinderen staan onderaan met 25 procent. In de categorie 13- tot 16-jarigen behoort Nederland ook tot de hoogste scores met 87 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

Kwetsbare doelgroep
De Europese Commissie constateert dat een kwart van de Europese jongeren een profiel heeft dat voor iedereen toegankelijk is. De commissie waarschuwt voor de gevaren. “Deze kinderen lopen risico’s en vormen een kwetsbare prooi voor stalkers en kinderlokkers,” aldus Europees commissaris Neelie Kroes.

Verantwoordelijkheid bij sociale netwerken
Een groot aantal kinderen op social media sites vermeldt zelfs telefoonnummer en adres. Kroes benadrukt dat alle sociale netwerkbedrijven er onmiddellijk voor moeten zorgen dat uitsluitend toegestane contacten standaard toegang hebben tot het profiel van minderjarige gebruikers. De commissaris verwijst naar afspraken uit 2009, waarmee de bedrijven zichzelf maatregelen oplegden om de veiligheid voor minderjarigen op de netwerksites te garanderen. Sommige bedrijven hebben deze Principes voor Veiliger Sociaal Netwerken echter niet eens ondertekend.

Het Nederlandse Hyves houdt zich wel aan de regels: minderjarigen hebben op het sociaal netwerk sinds anderhalf jaar een afgeschermd profiel (alleen voor vrienden) na overleg met Brussel, benadrukt een woordvoerder van de netwerksite tegenover ANP.

Bron: Communicatie Online